Selkäkipu

Selkäkipu – Miten pääset eroon siitä?

kirjoittanut Juha Niskala

Selkäkipu

Selkäkipu voi olla piinaavaa ja lamaannuttavaa. Tunnetko vihlovaa kipua alaselässä sukkia jalkaan laittaessa? Tuntuuko selkäsi olevan kuin tulessa, kun joudut kävelemään vähänkään pidempään. Estääkö vuosia sitten kärsitty välilevyn pullistuma kuntosaliharjoittelun?

Nämä ovat tuttuja vaivoja ja tuntemuksia monelle suomalaiselle. Selkäkipu on otettava tosissaan ja sen hoitamiseen kannattaa tarttua heti.

Kahdeksan kymmenestä aikuisesta kärsii selkäkivuista elämänsä aikana. Selkäkipu on niin laaja ongelma, että viimeisen kolmenkymmenen päivän aikana jopa 41% naisista ja 35% miehistä on sen kokenut. Selkäsairauksien takia työkyvyttömyyseläkkeellä oli vuonna 2012 26600 henkilöä. Kyse on siis todella yleisestä vaivasta.

Selkäkivut voidaan luokitella niiden keston (akuutti, subakuutti, krooninen) ja tutkimuslöydösten perusteella.

Selkäkipu – Oireiden 3 pääluokkaa

1) Vakava tai spesifi selkäsairaus

Näitä ovat esimerkiksi selkärankareuma, nikaman murtuma tai jotkin syövät. Nämä ovat kuitenkin todella harvinaisia.

2) Hermojuuren toimintahäiriö

Tähän viittaavia oireita ovat alaraajaoireet, kuten iskiasoireilu.

3) Epäspesifit selkäkivut

Tähän ryhmään kuuluvat kaikki selän alueella ilmenevät kivut ja oireet, joiden yhteydessä ei löydetä viitteitä vakavasta sairaudesta tai hermojuuren toimintahäiriöstä. Tämä on ylivoimaisesti yleisin selkäkipuluokka (noin 90% kaikista selkäkivuista).

Lähde: 

Käypä hoito. 2015.

Epäspesifi selkäkipu – Hoito ja ennaltaehkäisy

Epäspesifi selkäkipu on nimensä mukaisesti selkäkipua, minkä tarkkaa syytä ei varmuudella osata sanoa. Usein siihen liittyy pieni kudosvaurio, joka paranee usein itsestään muutaman viikon aikana. Joskus selkäkipu kuitenkin pitkittyy vaikka mahdollinen kudosvaurio olisikin jo parantunut. Selkäkipua voi myös esiintyä ilman minkäänlaista kudosvauriota. Silloin kyseessä voi olla liikekontrollin häiriö, joka johtaa liikkuessa tai tietyissä asennoissa ylimääräiseen kuormitukseen selän rakenteissa.

Selkäkivun hoidossa ja kuntoutuksessa on tärkeintä pysyä aktiivisena ja liikkua sen mukaan, minkä kivuilta pystyy. Usein parasta kuntoutusta selkäkivuille ovatkin kävely ja normaalien arkiaskareiden hoitaminen. Vuodelepo tai liikkumisen liiallinen rajoittaminen vain hidastavat kuntoutumista. Jo muutaman viikon lepäily sohvalla ilman sitä suurempia fyysisiä ponnistuksia heikentää lihasvoimaa ja vähentää lihasmassaa. Juuri niitä asioita, mitä selkä kaipaisi!

Lihaskuntoharjoittelu ja fysioterapeutin ohjaama terapeuttinen harjoittelu ovat hyviä keinoja selkäkipujen kuntoutuksessa. Fysioterapeutit ovat liikkeen ja liikkumisen ammattilaisia sekä osaavat suunnitella yksilöllisen harjoitteluohjelman selkäkivusta kuntoutumiseen.

Jos sinulla on selkäkipuihin liittyviä pelkoja tai olet epävarma, minkälaisia liikuntamuotoja selkäkivun kanssa kannattaa tai ei kannata harrastaa, konsultoi Kuntokompassin asiantuntevia fysioterapeutteja.

selkäkipu johtuu usein istumatyöstä

Oletko kyllästynyt murehtimaan selkäkipua? Kuntokompassin fysioterapia -polku auttaa eroon kivuista.

Selkäkipu nujerretaan ennaltaehkäisyllä

Epäspesifi selkäkipu uusii herkästi. Jos olet kerran kärsinyt selkäkivuista, tulet todennäköisesti kärsimään niistä myös jatkossa, ellet puutu kivun aiheuttajiin ennaltaehkäisemällä niiden syntyä.

Ylivoimaisesti tehokkaimmat keinot ennaltaehkäistä selkäkipuja on liikunnallinen elämäntyyli sekä terveet elämäntavat. Tupakoinnin, keskivartalolihavuuden sekä liiallisen istumisen yhteys selkäkipujen todennäköisyyteen on kiistaton. Epäterveelliset elämäntavat myös hidastavat selän kuntouttamista, mikäli kipuja on jo ehtinyt aiheutua.

Lihaskuntoon ja hyvään keskivartalon hallintaan on syytä panostaa; mitä paremmassa kunnossa kehon lihakset ovat, sitä paremmin ne myös kestävät rasitusta. Ammattilaisen suunnittelemalla lihaskunto-ohjelmalla varmistat, että teet oikeanlaisia harjoitteita ja suoritat ne oikein.

Sinua voi kiinnostaa myös:

Olkapääkipu 6 altistavaa tekijää

 

Kirjoittaja

Juha Niskala

Fysioterapeutti & Urheilufysioterapeutti

Katso profiili group Created with Sketch.

Kokemuksia

icon-quote-big Created with Sketch.

Maailmani mullistui kun aloitin käymään Kuntokompassilla fysioterapiassa. Rupesin ensimmäistä kertaa työstämään kipua myös henkisellä puolella ja aloin uskoa, että kivun ei tarvitse ...

- Tyytyväinen asiakas

icon-quote-big Created with Sketch.

Seitsemän vuotta jatkuneiden selkäkipujen seurauksena sairastuin fibromyalgiaan, jouduin vaihtamaan ammattia ja jouduin suunnitelemaan arkeni kokonaan kipujen ympärille. Harrastuksia aloitin ja ...

- Tyytyväinen asiakas

Artikkelit

Erilaiset rasitusvammat ovat yleisiä: Ennaltaehkäisyä ja lepoa

Rasitusvammat ovat yleisiä sekä urheilijoiden että kuntoilijoiden keskuudessa. Nämä vammat syntyvät usein vähitellen yksipuoli...

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Terve selkä on vahva, kestävä ja toiminnallinen

Terve selkä on asia jota osaa arvostaa, kun se loistaa poissaolollaan. Selkäkivut on todella yleinen vaiva. Kahdeksan kymmenestä aikuisesta kärsii...

Lue artikkeli group Created with Sketch.