rasvaprosentti

Rasvaprosentti: 4 erilaista lähtötilannetta

kirjoittanut Marko Kuoppasalmi

Rasvaprosentti

Tiedätkö omasi ja minkälaisella tolalla kehonkoostumuksesi on? Seuraavassa kirjoituksessa on 4 erilaista alkutilannetta kehonkoostumuksen ja rasvaprosentin suhteen. Joku näistä on myös lähellä omaasi – katso mikä osuu ja uppoaa.

Voit myös tulla selvittämään rasvaprosenttisi Kuntokompasille vaikka heti. Se selviää inbodymittauksen avulla ja ajan voit varata tätä kautta.

Rasvaprosentti 1: Selkeästi ylipainoinen

KIINTEYTYKSEN TULOKULMAKSI: Rasvanpoltto ja lihasmassan ylläpito.

Kun henkilö on selkeästi ylipainoinen, niin tavoitteen asettelun yhteydessä voidaan käyttää suoraan termiä ”painonpudotus”. Päämääränä on saada kehon kokonaispainoa alaspäin. Tämän tulee toki tapahtua niin, että paino lähtee rasvakudoksesta ei lihaksesta, jolloin rasvaprosentti laskee.

Selkeästi ylipainoisella henkilöllä lihaserottuvuudesta puhuminen on vielä aikaista. Sen aika tulee myöhemmin. 

Tarkastelussa ylipainoisen inbodyraportti:

Alla on erittäin ylipainoisen 36v. naispuolisen asiakkaani inbodyraportti. Kuten keskeisistä inbodyn seurattavista muutujista näkyy paino, BMI, rasvamassa, rasvaprosentti ja sisäelinarasva (viskelar fat) huitelevat selkeästi punaisella. Lihasmassan määrä suhteessa pituuteen on myös varsin korkea – tämä on lähes poikkeuksetta hyvä asia. Arvioitu lepoaineenvaihdunta on naisten keskiarvoa selkeästi korkeampi – n. 1600kcal.

 

ylipainoinen rasvaprosentti inbody

Lue 👉 Suvin Huikea muodonmuutos, jossa vaatekoko muuttui XL:sta kokoon S ja rasvaprosentti laski merkittävästi.

ennen jälkeen nainen rasvaprosentti

Rasvaprosentti 2: Normaalipainoinen, mutta rasvainen keho

KIINTEYTYKSEN TULOKULMAKSI: Rasvanpoltto & lihaskasvu.

Normaalipainon rajoissa oleva henkilö voi olla todella rasvainen ja omata samalla alhaisen lihaskudoksen määrän. Tällaista vartalotyyppiä voidaan kuvailla rehellisesti ja suoraan termillä laihaläski. Rasvamassan kokonaismäärä ja sisäelinten ympärillä oleva rasvakudos voivat paukkua kevyesti yli terveysviitearvojen vaikka vaakalukema ja BMI ovat nätisti viitearvojen sisällä.  

Usein tämä laihaläski saattaa näyttää vaatteet päällä jopa hoikalta, mutta rasvaa on paljon, lihasta vähän ja samalla rasvaprosentti voi olla 30-35% välillä (naisten terveysviitearvot ovat 18 – 28%).

Aivan liian usein tuijotetaan siis pelkkää vaakalukemaa, joka on hyvin yksipuolinen indikaattori kehon koostumuksesta.

Tarkastelussa ”laihaläskin” inbodyraportti:

Alla on esimerkki laihaläskin inbodymittauksesta, jossa paino on normaalin rajoissa mutta keho on kovin rasvainen eikä lihastakaan ole yhtään liikaa. Rasvaprosentti on 30%.

laihaläski

Lue  inspiroiva tarina 👉 32v. Ullasta, joka matkasi 5kk aikana laihaläskistä timmiksi neitokaiseksi.

kiinteytys case Ulla 32

Rasvaprosentti 3. Hoikka & heikko

KIINTEYTYS TULOKULMAKSI: Puhdas lihaskasvu.

Kolmantena ja jälleen hieman erilaisena vartalotyyppinä tulee jo valmiiksi vähärasvainen, mutta samalla myös kovin vähän lihasmassaa omaava henkilö. Hänellä on harvemmin voimaharjoittelutaustaa ja jokseenkin maltilliset voimatasot.

Tarkastelussa ”Hoikan ja heikon” inbodyraportti:

Kuten inbody raportista huomaa, arvion lepoaineenvaihdunnan tasosta on todella maltillinen 1300kcal. Kohdan yksi esimerkkiin 300kcal ero. Tämä huomioiden on helppo ymmärtää miksi kaikille ei sovi sama määrä energiaa ja tulokulma kiinteytymiseen ei kannata olla identtinen. Kaikki lähtee yksilöllisen lähtötilanteen arvioimisesta liikkeelle.

ektomorfi

nainen lihaskasvu

Lue täältä 👉 miten lihaskasvu onnistui naisella, joka on vähärasvainen ja heiveröinen lähtötilanteessa.

4. Vähärasvainen & Lihaksikas

KIITEYTYS TULOKULMAKSI: Onneksi olkoon – olet ”jo valmis paketti”.

Joskus asiakkaakseni tulee henkilö, jolla kehonkoostumuksellinen tila on niin terveyden kuin pelikuvankin puolesta jo erinomaisella tolalla. Silti halutaan sitä muuttaa ja viilata entistä ehompaan suuntaan. Tämän päivän fitnessbuumi on laittanut osalla kropan muokkaamiseen liittyvät kriteerit täysin uusiksi. Rima on korkealla.

Nykyään naisillakin ”saa” olla lihasta ja muodokkaita kurveja, jotka eivät selity vain pehmeällä rasvakerroksella. Lihakset saa erottua ja jopa vatsalihaksetkin näkyä. Hoikkuus yksinään ei useimmille riitä. Kropassa pitää olla myös vähän ruutia ja poweria.

Tässä ammutaan kuitenkin usein yli. Kaikkien ei todellakaan pidä saavuttaa tämän kaltaista rasvaprosenttia ja kehonkoostumuksellista tilaa. Suurimmalla osalla se on kaukana realismista.

Tarkastelussa ”jo valmiin paketin” inbodyraportti:

Alla on esimerkki inbodyraportista, jossa kehonkoostumus on erittäin kovalla tasolla. Seuraavalle leveleille siirtyminen vaatii äärimmäisen päämäärätietoista harjoittelua sekä ravitsemuksen toteuttamista – ympäri vuoden. Kyseisen henkilön luontainen rasvaprosentin ns. set point ja hyvinvointirasvaprosentti on verrattain alhainen.

Set point tarkoittaa alhaisinta rasvaprosentin tasoa, jossa elimistö voi hyvin ja jossa on mahdollista myös pysyä ilman äärimmäisyyksiä.

Set point tarkoittaa alhaisinta rasvaprosentin tasoa, jossa elimistö voi hyvin ja jossa on mahdollista myös pysyä ilman äärimmäisyyksiä.

Alhaisen set pointin omaavalla henkilöllä elimistön voi hyvin (naisilla mm. hormonitoiminta on ok) vaikka a) rasvamassa ja b) rasvaprosentti ovat selkeästi alle keskiarvoon perustuvien viitearvojen.

Seuraava askel kropan muokkaamisessa tämän tyyppisessä casessa fitness lavoille tähtääminen tai vastaavanlainen elämäntyyli.

kiinteytyminen

personal trainer kokemuksia juulia 28v

Lue täältä 👉 oman unelmavartalonsa saavuttaneen Juulian kokemukset valmennuksesta.

 

Rasvaprosentti on hyödyllinen tieto. Voit halutessasi tulla selvittämään rasvaprosenttisi Kuntokompasille vaikka heti. Se selviää inbodymittauksen avulla ja ajan voit varata tätä kautta.

Rasvaprosentin muutoksiin tähtäävät verkkovalmennukset:

Henkilökohtaiseen valmennukseen voit hakea alla olevan linkin kautta:

Kirjoittaja

personal trainer marko kuoppasalmi

Marko Kuoppasalmi

Fysioterapeutti, FAF Personal Trainer & PhysioTrainer

Katso profiili group Created with Sketch.

Artikkelit

Trap Bar maastaveto

Trap Bar maastaveto on mainio ratkaisu, kun haluat oppia nopeasti turvallisen tavan tehdä maastavetoa. Tangosta käytetään myös nimeä Hex...

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Kiinteytys – Lue miten se tehdään tehokkaasti

Kiinteytys. Näin vastaa moni asiakkaamme, kun kysytään mikä asetetaan projektin päätavoitteeksi. Käyn kirjoituksessa läpi ...

Lue artikkeli group Created with Sketch.