Kuntokompassilta apua elämäntapamuutokseen
Elämäntapamuutosprosessi, mitä se tarkoittaa käytännössä? Karkeasti sitä, että omaa hyvinvointia tukevat tavat ja rutiinit juurrute...
Lue artikkeli
Hyppääjän polvi on tyypillinen rasitusvamma monilla urheilijoilla ja kuntoliikkujilla. Mistä on tarkalleen ottaen kysymys?
Monilla kuntoilijoilla, jotka aloittavat esim. jonkin palloilulajin (salibandy, sulkapallo, jalkapallo, tennis, sqush jne) ilman kunnon pohjakuntoa ja hieman ylipainoisina tämä hyppääjän polvi on varsin yleinen.
Ennen siis kuin ryntäät salibandy- tai sulkapallokentälle intoilemaan niin totuta oma tukielimistöäsi iskutukseen (minimissään peruslenkkeily 1x/vko + 1x/vko maltillista voimaharjoittelua jaloille) ja sulattele ylimääräinen kuorma (rasva) pois. Näin minimioit riskiä kauttaaltaan erilaisille loukkaantumisille, jotka johtuvat edellä mainituista tekijöistä.
Fysioterapeuttina kohtaan paljon ongelmia joiden, keskeisenä taustatekijänä on alaraajojen toiminnallinen liikehäiriö ja ongelma, joka aikaansaa vääränlaista kuormittumista polven alueelle.
Tämän takia nilkan, polven ja koko alaraajan toiminallisen puolen tarkistaminen on olennaista pidemmän aikavälin suhteen.
Akuuttivaiheen hoidossa tärkeintä on reagoida asiaan heti ja keventää polvea provosoivaa liikuntamuotoa/harjoitetta.
Levon, kylmähoidon ja tulehduskipulääkekuurin tarkoituksena on rauhoittaa tulehdustila mahdollisimman nopeasti. Alkuvaiheen jälkeen asianmukainen ja progressivinen kuntoutus (voima ja hallinta sekä liikkuvuus) on välttämätöntä vamman uusiutumisriskin minimioimiseksi.
Koska hyvin toimivat lihakset vähentävät jänteisiin kohdistuvaa rasitusta, voiman ja lihastasapainon maltillinen kehittäminen vähentävät polven etuosan vääränlaista kuormittumista. Etureiden niin kutsuttu eksentrinen (jarruttava lihastyövaihe) harjoittelu on tehokasta erilaisissa jännevammoissa. Eksentriset harjoitteet tulee tehdä asianmukaisilla linjauksilla ja huolellisesti ohjeen mukaan.
Polvilumpiojänteen keskiosassa sijaitsevien jännevammojen kuntoutuksessa on saatu hyviä tuloksia urheilijoilla eksentrisillä harjoituksilla, joissa jännettä totutetaan hallituilla jarruttavilla liikkeillä asteittain kestämään kuormitusta. Aivan jänteen kiinnityskohdassa olevissa jännevammoissa eksentrinen harjoittelu ei tutkimusten valossa tuota yhtä hyviä tuloksia kuin jänteen keskiosan vammoissa. Urheilussa oleellisen tärkeää on kiinnittää huomiota myös alaraajan linjauksiin alastuloissa ja ponnistuksissa. Hyvä linjaus tarkoittaa, että lonkka, polvi, ja II-varvas osoittavat samaan suuntaan. Tähän päästään kun lantion, keskivartalon ja jalkaterän tukilihaksia harjoitetaan kohdennetusti ja säännöllisesti.
Pitkittyneen hyppääjän polven hoidossa voidaan tarvittaessa käyttää myös leikkaushoitoa, jossa poistetaan yleensä polvitähystyksen lisäksi polvijänteen yläosaan jäänyt sairas ja haittaava kudos ja tarvittaessa jänteen revennyt osa kiinnitetään takaisin lumpioon.
Voima -ja lihastasapaino ovat hyppääjän polvi -oireen ennaltaehkäisyn avaintekijät. Koska yleisin hyppääjän polven syy on pitkäaikainen polven etuosan kuormittumisen virhe, on suoritustekniikkaan kiinnitettävä erityistä huomiota oireen välttämiseksi.
Hyppääjän polven uusiutumisriskiä voidaankin tehokkaimmin pienentää selvittämällä oireiden syyt ja korjaamalla ne. Vaivasta on mahdollista päästä eroon kun huomioidaan seuraavat asiat:
Terveisin,
Marko Kuoppasalmi
Fysioterapeutti ja Personal Trainer
Elämäntapamuutosprosessi, mitä se tarkoittaa käytännössä? Karkeasti sitä, että omaa hyvinvointia tukevat tavat ja rutiinit juurrute...
Lue artikkeli
Syöminen ja ruoka ovat iso osa elämää. Ne ovat myös ihmisen perustarpeita, joiden myötä keho tuottaa ravintoain...
Lue artikkeli