palautuminen

Miksi palautusjuomaproteiinia treenin jälkeen?

kirjoittanut

Lisää treenin jälkeen lihaksien –ja voiman kasvua

Lihaskasvustimulus ei ole maksimaalista, jos voimaharjoituksen jälkeisinä tunteina lihaksille ei tarjoilla energiaa ja rakennusaineita. Tämä johtuu siitä, että harjoittelun rakentava vaikutus on suurimmillaan heti harjoituksen jälkeen. Treenin jälkeen noin 45 minuutin ajan lihakset vastaanottavat erityisen tehokkaasti rakennusaineita ja energiaa. Tämän ns. ”avoimen ikkunan” vuoksiproteiinia (ja mahdollisesti hiilihydraattia) kannattaakin nauttia palautusjuoman muodossa välittömästi harjoittelun jälkeen.

Lihasmassa ei pienene ja jopa kasvaa, vaikka rasvaa palaa samalla:

Laadukas proteiinijuoma on erityisen hyödyllinen energiavajeessa laihduttamisen yhteydessä. Laihduttaessa keholla on vähemmän energiaa tukemaan lihaksien kehittymistä. Tämän lisäksi voimaharjoittelu lisää lihasproteiinin ”hajotusta” ja erityisesti negatiivisessa energiatasapainossa lihaksien proteiinirakenteista tulee helposti polttoainetta, jolloin niitä puretaan energianmuodostukseen. Tämä johtaa ”kataboliaan” eli lihasta surkastuttavaan tilaan, jolloin lihasmassa ei kasva ja pahimmassa tapauksessa laskee.

Haasteen ratkaisu on hyvin helppo: tavallinen heraproteiini stimuloi erityisen hyvin lihaksen rakentumisprosessia. Lihaskasvua kiihdyttävästä heraproteiinista saadaan suuri hyöty melko pienellä energiansaannilla. Jo noin 20-30 grammaa (vajaa 1 dl) eli n. 100 kcal riittää palautumisjuomaproteiiniksi. Jos tämä jätetään pois, niin joudutaan syömään paljon enemmän saman lihaskasvuefektin aikaansaamiseksi. Tämä taas tarkoittaa sitä, että dieetti kärsii ja positiiviset tulokset rasvan poltossa ja lihaskasvussa hidastuvat.

Palkkarin hyödyt:

  • lisää treenin jälkeen lihaksien – ja voiman kasvua.
  • Voimaharjoittelu tutkimuksissa (2-5kk) lisähyöty on ollut 0,5 – 1 kg kasvu rasvattomaan massaan.
  • vähentää lihasproteiinin hajoamista eli vähentää ”kataboliaa” eli lihasta surkastuttavaa tilaa treenin jälkeen.
  • vähentää hyvin todennäköisesti lihassoluvaurioita ja lihasten kipeytymistä.
  • edistää lihasten mukautumista harjoitteluun nopeuttamalla kehitystä ja ehkäisten ylirasittumista.

Terveisin,

Janne Sipponen

Personal Trainer, Liikunnanohjaaja, AMK

Kuntokompassi

Personal Training Studio

Blogi

Liikunta synnytyksen jälkeen: Yleisimmät kompastuskivet

Liikunta synnytyksen jälkeen Moni synnyttänyt äiti miettii, miten voi aloittaa liikkumisen raskauden ja synnytyksen jälkeen muuttunut ke...

Lue artikkeli

group Created with Sketch.

Vamos ala Playa! 10-vuotis juhlamatka Teneriffalle

Kuntokompassin ensimmäinen Personal Training Studio avattiin ...

Lue artikkeli

group Created with Sketch.