personaltrainer

Hyvä personal trainer

kirjoittanut Marko Kuoppasalmi

Personal Training

Personal Training on liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Kokonaisvaltaista, asiakkaan tarpeista ja elämäntilanteesta lähtevää valmentamista ja/tai fysioterapeuttista harjoittelua. Käyttäytymisen muutoksen askeleet tulee lähteä asiakkaasta ja hänen elämäntilanteestaan. Oikeiden toimintatapojen ja menetelmien löytäminen ovat avaimet onnistuneeseen valmennussuhteen luomiseen.

Personal Trainer ala on kirjava

Milloin voidaan puhua laadukkaasta Personal Training palvelusta ja valmentajasta? Mistä asiakas tietää, että valmentaja on oikeasti alan ammattilainen? Kuka tahansa voi kouluttautua Personal Traineriksi ja ilman koulutustakin esiintyä sellaisena. Markkinat ovat villit ja kuluttajan kannattaa olla tarkkana valmentajaa etsiessään.

Kun personal trainer on monipuolisesti koulutettu alan ammattilainen (Liikunnanohjaaja, Fysioterapeutti, Liikuntatieteiden maisteri), jolla on pitkä työkokemus alalta (liikunnanohjaus, fysioterapia, urheilufysioterapia, urheilijoiden fysiikkavalmennus) voidaan puhua, että perusta laadulle on olemassa.

Oikea liikunta- ja terveysalan koulutus kertoo edellytyksistä ammattitaitoon, jota laadukkaassa valmennusprosessissa ehdottomasti vaaditaan. Se myös erottaa välittömästi henkilön lukuisista muista alan kevyensarjan palveluntarjoajista. Henkilö, joka markkinoi itseään ainoastaan Personal Trainer lisenssin (esim. FAF, FISAF, TRAINERLAB) tai personal trainer tuotteen avulla, on pääsääntöisesti oikaissut liikunta-alalle trendikkään ja mediaseksikkään ammatinja helpon rahan perässä. Ammatinvaihdokset esim. IT alalta tai palomiehen ammatista Personal Traineriksi ovat nykypäivää ja välillä tuntuu, että meno kentällä on melko hurjaa osaamisen ja ammattitaidon suhteen. Oikeastaan kaikki Personal Trainereita kouluttavat tahot pitävät riman surullisen alhaalla valintakriteerien suhteen – kuka tahansa otetaan mukaan kun pelimerkkejä löytyy. Loppukokeet ovat usein myös vain muodollisuuksia. Bisnes on bisnestä – myös tässä yhteydessä.

Toki Personal Trainer täydennyskoulutus on hyvä olla olemassa kaikilla itseään päteviksi valmentajiksi kutsuvilla. Mietipä kuitenkin omalla kohdallasi valmentajaa etsiessäsi, kuka seuraavista olisi varmin valinta valmennuksen laadun takaamiseksi seuraavista vaihtoehdoista:

a) Matti Meikäläinen 32v

 • Insinööri, IT alan asiantuntija ja FAF Personal Trainer (6 viikonloppua).
 • Minulla on pitkä kokemus kuntosaliharjoittelusta (8 jakoisella ohjelmalla – www.pakkotoisto.com)
 • Olen myös valmentanut kavereitani jo lukiosta lähtien.

b) Irina Ihanainen 22v

 • Entinen cheerleader ja XXXXX Personal Trainer (2 viikonloppua).
 • Työkokemus alalta 2 vuotta ryhmäliikuntaohjaajana ja valmistun ensi vuonna personal traineriksi
 • Voitin pääsyn koulutukseen erään kuntoklubin jäsenten kesken tehdyn arvonnan kautta
 • Tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa, osaan hymyillä ja olen kaunis.

c) Pekka Paras 45v

 • Entinen palomies, skappari ja jääkiekkoilija (ei Personal Trainer koulutusta, silti Personal Trainer)
 • Työkokemusta alalta (kuin alalta) löytyy yli kymmenen vuoden ajan (siis miltä alalta?).
 • Olen myös Etelä-Suomen paras valmentaja eli varma valinta Sinulle.

d) Timo Kaikkitietävä 34v

 • 2 divisioona tason (huippu-) jalkapalloilija ja automyyjä. Ei Personal Trainer koulutusta.
 • Lapsuudenajan kaverini tarjosi minulle mahdollisuutta lähteä mukaan Personal Trainer bisnekseen
 • Lyötiin minulle lisenssi ja diplomi käteen. Joskus vertaan itseäni lääkäreihin ja fysioterapeutteihin.
 • Minua pidetään (ainakin itse teen niin) huippukuntouttajana.
 • Työkokemusta vaikka miltä alalta useiden vuosien ajan – ei tarvetta eritellä – tulos puhuu puolestaan.

e) Mikko Lihaskimppu

 • Entinen yleisurheilija ja median suosikki – Seiskapäivää julkkis.
 • Olen käynyt FAF – Personal Trainer koulutuksen, mutta en ole läpäissyt vielä teoriakoetta.
 • Teen silti Trainerin töitä.
 • Tanssin myös ammatikseni ja olen komea adonis.

f) Ilona Asiantuntija 37v

 • LitM, FAF Personal Trainer, Tutkijan työtä Jyväskylän yliopistossa aiheena lihaskasvu.
 • Referenssejä huippu-urheilijoiden fysiikkavalmennuksesta ja kuntoliikkujien valmentamisesta
 • 15 vuoden kokemus alalta

Edellä mainittu on tuotettu toki hieman pilke silmäkulmassa, mutta totuuden siemen mukana ehdottomasti jokaisessa tapauksessa. Joku ”trainer” saattaa jopa tuntea terävän piston sydämessään samalla tunnistaen kenties oman CV:nsä. Ja voihan sitä laadukasta palvelua saada myös henkilöltä, joka ei ole edes Personal Trainer tai liikkunut itse ikinä. Todennäköisempää kuitenkin on, että saat asianmukaista palvelua, kun valmentajalla on sekä koulutuksen, että työkokemuksen suhteen asiat aidosti kunnossa.

Moniammatillinen asiantuntijatiimi valmentajan tukena

Asiantuntevalla ja pätevällä valmentajalla on myös tukenaan laaja verkosto ammattilaisia urheiluvalmennuksen ja terveydenhuollon eri osa-alueilta. Kukaan ihminen ei tiedä kaikesta kaikkea (vaikka osa niin tuntuu kuvittelevan). Hyvä valmentaja osaa näin ollen myös hyödyntää käytännön tasolla aktiivisesti tätä moniammatillista tiimiä, jolloin eri ammattiryhmien erityisosaaminen on käytössä asiakkaan parhaaksi. Erilaisten hoitopolkujen rakentaminen ja hyödyntäminen on olennainen osa laadukasta valmennusprosessia. Pätevän valmentajan kattavaan yhteistyöverkostoon kuuluvat esimerkiksi, liikuntalääketieteen erikoislääkäreitä, liikuntafysiologeja, OMT – fysioterapeutteja, ravitsemusterapeutteja sekä huippu-urheilun parissa työskenteleviä ammattivalmentajia. Kaikki huippuosaajat ja hoitopolku kokonaisuudessaan on asiakkaan käytössä tarpeen vaatimalla tavalla.

Asiakaspalvelutaitojen, aidon välittämisen ja kuuntelun merkitys

Personal Trainerin työ on ennen kaikkea asiakaspalveluammatti ja sen merkitys asiakastyytyväisyyden takaamiseksi kannattaa jokaisen alalle haluavan ja siellä jo työskentelevän tiedostaa. Aidosti kuunteleva, empaattinen ja sydämellä prosessiin heittäytyvä valmentaja on lähtökohtaisesti erittäin vahvoilla. Naama peruslukemilla tieteellistä tietoa jakeleva, oman arvonsa tietävä besserwisser ei välttämättä ole se paras henkilötyyppi tähän ammattiin – toki osa saattaa tykätä myös edellä mainitusta. Oma lukunsa on homman aivan vasurilla vetävä ”kirjekurssi pt” joka tulee krapulassa aamun ensimmäiseen valmennustapaamiseen tyylikkäästi 10min myöhässä – kyllä – näitäkin on olemassa.

Eräs asiansa aina viimeisen päälle hoitava USA:ssa vaikuttava valmentaja kiteytti melko hyvin sellaisen sanoman, joka tuntuu pitävän pintansa huolimatta kaiken maailman sekalaisten konseptien ja höpöhöpö villitysten keskellä:

”Asiantunteva työskentely suurella sydämellä on kantava trendi oli työkalut mitkä tahansa”

Kirjoittaja

personal trainer marko kuoppasalmi

Marko Kuoppasalmi

Fysioterapeutti, FAF Personal Trainer & PhysioTrainer

Katso profiili group Created with Sketch.

Artikkelit

Multitaskaus, nykypäivän vitsaus!

Raahustat aamulla levottoman ja rikkonaisen yön jäljiltä kohti kahvinkeitintä päässä ainoana ajatuksena - miten ihmeessä jaksan tämän päiv...

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Unen merkitys – nukutko tarpeeksi?

Unen merkitys. Tuntuuko välillä, että jaksaminen arjessa on heikkoa, tai motivaatiota mihinkään uuteen ei riitä? Junnaako voima...

Lue artikkeli group Created with Sketch.