Kuntokompassi kokemuksia: Terhi 32v. Selätti selkäkivut!

Halusin avukseni ammattilaisen, joka ymmärtää, mistä selän ja lonkan kivut johtuvat ja mitä minun tulee tehdä sen eteen, jotta saan kroppani kuntoon.

Olen kolmekymppinen, toimistotyötä tekevä nainen. Joulupäivänä vuonna 2015 muistan olleeni mummolassa, jolloin selässä tuntui ensimmäistä kertaa niin voimakas kipu, etten pystynyt liikkumaan kivutta.

Sinä iltana kipu vei liikuntakyvyn; yritin venytellä hieman, mutta lopulta tainnutin itse särkylääkkeiden ja kipugeelien voimin nukkumaan. Seuraavana aamuna heräsin ja olo oli todella kankea.

En pystynyt liikkumaan kunnolla, ja valtaosa itselleni tyypillisestä liikkuvuudesta tuntui olevan kadonnut.

Selkäkivusta oli hiljalleen tullut osa minua.

Opettelin elämään sen kanssa; keho oli jollain tapaa väsynyt jokaisen työpäivän päätteeksi. Yritin muuttaa työskentelyasentoja ja -menetelmiä, jotta pystyin tekemään työtäni. Vaihdoin asentoa aina kun paine ristiselässä kävi liian kuormittavaksi.

Tajusin, että tarvitsen apua

Yritin harrastaa liikuntaa kivun sallimissa rajoissa, kunnes huomasin, että pyöräily oli ainoa laji, jota pystyin harrastamaan.

Se oli laji, jonka piti minut jollain tapaa kunnossa. Samaan aikaan se oli henkireikäni, kunnes kroppa tuntui pettävän minut tälläkin saralla.

Oikeaan lonkkaan tuli toistuvasti limapussintulehdus, joka parani vain kipulääkekuurin ja levon myötä. Kortisonipistokset hoitivat oiretta, ei niinkään syytä.

Työfysioterapeutilta sain hyvin apua, mutta se ei oikein johtanut toipumiseen pitkässä juoksussa. Koin olevani umpikujassa.

Liikunta on aina ollut osa elämääni jollain tapaa. Mietin pitkään, että teen jotain väärin tai harrastan vääränlaista liikuntaa, koska en saa pidettyä lonkka- ja selkäkipuja kurissa.

Jotenkin olin huomaamatta asennoitunut niin, että kivut nyt vain tulevat olemaan osa minua, ja minun tulee opetella elämään niiden kanssa.

Samaan aikaan koin oloni turhautuneeksi, kun yritin saada kroppaani kuntoon, mutta se vain kipuili ja kipuili.  Jossain vaiheessa tajusin, etten pääse eteenpäin omin avuin.

Uskalsin myöntää itselleni, etten selviä tästä ilman ulkopuolista apua.

Juttelin asiasta muutamaan otteeseen mieheni kanssa, josko hankkisin ammattilaisen apua kiputilanteeseeni ja hän tuki ajatuksiani täysin.

Tässä vaiheessa tajusin olevani valmis satsaamaan ja sijoittamaan kuntoutukseen aikaa ja rahaa; sehän on sijoitus itseeni ja omaan kroppaani.

Minulle oli alusta asti melko selvää, että halusin avukseni fysioterapeuttitaustaisen valmentajan, koska kroppani tuppaa vähän vihoittelemaan. Ulkomaille muuttanut fysioterapeutti kaverini vinkkasi minulle Kuntokompassin palveluista.

Yritys vastasi heti jossain määrin tarpeisiini;

jokaiselta ohjaajalta tuntui löytyvän PT -koulutuksen taustalta myös fysioterapeutin ja/tai liikunnanohjaajan tutkinto.

Kivut ovat historiaa

Päätin ottaa yhteyttä Kuntokompassiin. Kävelin liikkeestä ulos Fysioterapia-sopimuksen kanssa, koska yrityksen toiminta-ajatus, henkilöstön koulutustaustat ja toimintapuitteet saivat minut vakuuttuneeksi.

Ohjaajani toimi Fysioterapeutti Juha Niskala, koska minulla oli historiaa tuki- ja liikuntaelinsairauksien saralla.

Halusin avukseni ammattilaisen, joka ymmärtää, mistä selän ja lonkan kivut johtuvat ja mitä minun tulee tehdä sen eteen, jotta saan kroppani kuntoon.

Minulla on ollut valmennukseni tukena Selkäsauna -nettivalmennus ja lisäksi olen treffannut valmentajaani noin 1-2 viikon välein.

Olen saanut nettivalmennuksesta paljon enemmän irti tällä yhdistelmällä. Veikkaan, että pelkän nettivalmennuksen turvin moni mieltä painanut kysymys olisi jäänyt vaille vastausta.

En myöskään olisi ymmärtänyt lonkkakivun aiheuttajaa ilman Juhan ammattitaitoa. Hänen avullaan olen myös oppinut kiinnittämään enemmän huomiota polven ja lantion asentoon sekä selän tukirakenteiden hyödyntämiseen niin arjessa kuin urheillessakin.

Olen saanut konkreettista apua selkävaivoihin, eikä kipupäiväkirjasta löydy enää merkintöjä joka viikolta.

Nyt tiedän ja ymmärrän, mistä selkäkivut johtuvat ja miten voin itse vaikuttaa tilanteeseen.

Myös lonkkakivut ovat taaksejäänyttä elämää, koska kipukierteen taustalta löytyi niinkin yksinkertainen vaiva kuin virheellinen liikerata.

Joskus pienen virheen hoksaamiseksi tarvitaan ammattilaisen asiantuntemusta, joka tuo lopulta todella suuren avun elämään.

Terhi Heikkinen,  33 vuotta.


Kiinnostunut personal trainer ja fysioterapiapalveluistamme?

Tutustu monipuoliseen verkkovalmennus tarjontaamme

Ota yhteyttä

Varaa aika ilmaiseen ensitapaamiseen

Täytä ystävällisesti alla oleva yhteydenottolomake. Otamme sinuun mahdollisimman pian yhteyttä ja sovimme tapaamisen Helsingin Personal Training Studiolle (tai etänä google meets, zoom, teams tms.).