Miltä näyttää Personal Trainerin työ vuonna 2017?

kirjoittanut

Mitkä ovat sinun mielikuvasi Personal Traineristä ja ovatko ne muuttuneet viime vuosina? Mitä Personal Trainerin työ vaatii ja minkälainen koulutus on riittävä valmistamaan yhtäaikaisesti liikunnan, ravitsemuksen, kuntoutuksen, harjoitusohjelmien ja ihmissuhdetoiminnan asiantuntijoita kaikenikäisille ja – kuntoisille asiakkaille?

Omat mielikuvani personal trainingistä ajoittuvat jonnekin 2000-luvun alkuun, jolloin lähinnä julkkiksilla oli oma valmentaja. Nykypäivänä valmennus on laskeutunut ihan tavallisten liikkujien keskuuteen ja palvelemaan monenlaisia tarpeita.

Monipuolinen koulutus ja kokemus varmistaa osaamisen

Yhä enemmän valmentajilta vaaditaan monipuolista ammattitaitoa ja kouluttautumista. Tietoa on myös helposti asiakkaiden saatavissa ja valmentajan onkin pystyttävä perustelemaan valitsemiaan metodeja myös asiakkaalle. Tieto päivittyy tutkimusten ja tieteen valossa ja ei riitä että on käynyt pelkän PT-kurssin 10 vuotta sitten.

Fysioterapiaa opiskellessani yksi opettajistani totesikin, että ammattitaidon ylläpitämisessä kannattaa suosia ”kurssi kerran kuussa”- ideaa. Allekirjoitan tämän idean. Kurssin ei aina tarvitse olla pitkä ja kattava koulutus vaan esimerkiksi jokin verkkokurssi tai yksi osuus jotakin suurempaa kokonaisuutta, jonka avulla kerran kuussa päivittää omaa osaamistaan. Vähintään jonkin ammatillisen kirjan tai tutkimuksen lukeminen kerran kuussa voi olla hyvä tapa huolehtia nykyaikaisesta osaamisesta.

Personal Trainerin työ

Ammattilainen nojaa näyttöön pohjautuvaan osaamiseen

Koska tietoa on nykypäivänä saatavissa niin paljon, vaaditaan mielestäni Persona Trainerilta myös kriittistä ajattelua ja median lukutaitoa. Miten poimia tiedon seasta ne asiat joista on oikeasti hyötyä asiakkaalle ja joita pystyy itse suosittelemaan käsi sydämellä?

Personal Trainingin yleistyessä ja alan kasvaessa myös kilpailu on kovaa. Tästä syystä ei ole ollenkaan huono asia profiloitua jonkin asian erikoisosaajaksi. Asiakkailla on, kuten jo mainitsinkin hyvin erilaisia lähtövalmiuksia ja siksi yksi PT ei välttämättä palvele jokaista liikkujaa. Itse tunnistan hyvin ne osa-alueet joihin minulla riittää kompetenssi ja pyrinkin ottamaan valmennukseen sellaisia asiakkaita joita uskon osaavani palvella. Näin valmennus palvelee asiakasta ja toisaalta myös minua valmentaja parhaalla mahdollisella tavalla.

Jos olet siis etsimässä valmentajaa, mieti millaisesta valmentajasta sinä hyötyisit ja millainen valmentaja voisi auttaa sinua pääsemään tavoitteeseesi.

Vaikka ala kehittyy ja kasvaa ja muotivirtauksia tulee ja menee. Yksi asia silti pysyy nimittäin perusasioiden riittävä osaaminen. Näistä lähtökohdista on hyvä ponnistaa kohti omaa erikoisaluettaan. Ja toisaalta ohjaamalla sisään perusasioita asiakkaan arkeen ja harjoitteluun päästään valmennuksessa usein jo varsin näkyviin tuloksiin.

 

Kokemuksia

fysioterapeutti juha niskala haastattelu

Veronika 22v. sanoo

Herkut maistuvat nykyään harvemmin, mutta silloin sitäkin paremmalta. Olen innostunut raakaherkuista, kuten raakasuklaasta ja raakakakuista. ...

Lue kokonaan group Created with Sketch.
Lisää kokemuksia

Artikkelit

Makeanhimo: 5 vinkkiä vapautua makeanhimon ja napostelun kahleista

Makeanhimo ja napostelun noidankehä Hallitseeko makeanhimo elämääsi? Ylivoimaisesti yleisin syy makeanhimoon on liian kevyt syöminen a...

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Olkapääkipu – 6 altistavaa tekijää

Olkapääongelmat ovat kolmanneksi yleisin tuki- ja liikuntael...

Lue artikkeli group Created with Sketch.