Kuntokompassilta apua elämäntapamuutokseen

kirjoittanut Jenni Eskelin

Elämäntapamuutosprosessi, mitä se tarkoittaa käytännössä?

Karkeasti sitä, että omaa hyvinvointia tukevat tavat ja rutiinit juurrutetaan arkeen niin, ettei niitä joudu tietoisesti koko ajan itselleen muistuttamaan, vaan ne automatisoituvat osaksi henkilön luonnollisia käyttäytymismalleja.

Elämäntapamuutosprosesseissa tarvitaan useimmiten muutosta ja uusien tapojen opettelua kaikkiin hyvinvoinnin osa-alueisiin liittyen (liikunta, ravinto, palautuminen/uni).

Väsymys ja jatkuva huonovointisuus kimmokkeena muutokselle

Tyypillisesti tarve elämäntapamuutokselle liittyy jatkuvaan väsymykseen, heikkoon fyysiseen kuntoon, terveyshaasteisiin tai muuten olotilaan, jossa henkilö ei tunne voivansa hyvin ja kärsii tilanteesta.

Kuukausia tai jopa vuosia jatkuvasta väsymyksestä kärsivä henkilö harvemmin pystyy pitämään yllä säännöllisiä liikuntarutiineja. Jatkuva kiire, väsymys ja itsensä laiminlyönti johtaa useimmiten heikkoihin valintoihin myös syömisten suhteen. Tavatonta ei myöskään ole ajautua suosituksia useammin lasillisen (tai pullon) pariin. Nämä kaikki johtavat myös palautumisen haasteisiin. Uni ei virkistä tai höyhensaarille on kauttaaltaan vaikea päästä.

Kun huonovointisuutta ruokkiva kierre on päällä ei pelkästään yhteen asiaan keskittyminen tuo apua koko paletin korjausliikkeeseen.

Kaikkea ei kuitenkaan voi muuttaa kerralla, mutta pienin, määrätietoisin askelin edeten, voidaan odottaa parempia tuloksia hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla.

Positiivinen kierre alkaa pyöriä onneksi myös niin päin, että jaksamisen lisääntyessä kaistaa riittää taas yhden uuden asian opetteluun ja parempaan suuntaan vievät asiat ruokkivat toinen toistaan.

Kuva: Energiatasojen nousu on auttanut Päiviä roimasti omassa prosessissa

Positiiviset kokemukset ruokkivat toinen toistaan

Kun nukutaan hyvin, jaksetaan panostaa myös oman fyysisen kunnon parantamiseen. Säännöllisen liikunnan myötä mielialahormonit nostavat mielialaa ja onnistumisen kokemukset lisäävät pystyvyyden tunnetta. Hyvin palautuneena ja energisinä voimavaroja riittää myös järkeviin ruokavalintoihin ja syömisten etukäteen suunnitteluun. Näiden avulla jaksetaan paremmin pitää säännöllisistä liikuntaharrastuksista kiinni ja sopivasti fyysisesti rasitettuina nukutaan paremmin.

Yllämainitut hyvinvoinnin osa-alueet kuuluvat onnistuneessa elämäntaparemontissa yhtä oleellisina arkeen kuin hampaiden pesu tai suihkussa käynti. Niitä ei tule sen suuremmin mietittyä. Ne myös toteutetaan kyseenalaistamatta, vaikkei aina sitä kuuluisaa motivaatiota juuri siinä hetkessä olisikaan.

🧩 Hyvinvoinnin palapeli – pala palalta, askel askeleelta

Tällaisen palapelin kokoaminen vaatii ymmärrettävästi aikaa. Juuri sitä pitkäjänteisyyttä me Kuntokompassilla valmennuksillamme ja ohjausprosesseillamme peräänkuuluttamaamme.

On tutkittu, että yhden uuden tavan saaminen rutiiniksi vie keskimäärin 2-6kk aikaa. Uusien tapojen muodostumisessa on kuitenkin suuria yksilöllisiä eroja. Joillakin itselleen haastavamman tavan omaksuminen voi tutkimusnäytön mukaan viedä lähemmäs vuoden. Kärsivällisyyttä siis tarvitaan.

Jos vain yhden tavan muuttaminen pysyväksi vaatii jo sitkeyttä ja useita kuukausia, ei monen tavan luominen rutiiniksi voi tapahtua hetkessä!

Kuinka monta yksittäistä palaa koet tarpeelliseksi muuttaa omassa hyvinvointipalapelissäsi?

Mitä luulet onnistuuko kokonainen elämäntaparemontti kuukaudessa tai kahdessa? Sellaista ei kannata odottaa. Pikavoittoihin uskovat yleensä joutuvat pettymään.

Kuntokompassilla haluamme varmistaa asiakkaidemme onnistumisen!

Ensivalmennussuosituksemme lähtevätkin 8-10kk kokonaisuuksista. Yhteistä matkaa saa toki jatkaa pidempäänkin kuten monet asiakkaamme tekevätkin.

Prosessiajattelu projektin sijaan

Kuntokompassilla haluamme varmistaa asiakkaidemme onnistumisen ja olla tukena myös mahdollisten pienten (tai suurempienkin) vastoinkäymisten kohdalla. Elämä harvemmin muutosprosesseissakaan on täysin lineaarisesti nousujohteista. Flunssia tai ennalta-arvaamattomia haasteita ja karikoita voi tulla hyvinkin alkaneella muutosmatkalla vastaan. Ne eivät kuitenkaan vesitä onnistumista elämäntaparemontissa kun suhtautuminen muutoksen tielle rakennetaan alusta alkaen prosessiksi lyhytnäköisemmän projektin sijaan.

Kuntokompassi kokemuksia Tuomas Kurkela
Kuva: Tuomaksen elämä on muuttunut hänen omien sanojensa mukaan täysin säännöllisen liikunnan myötä

Meille Kuntokompassille hakeutuu paljon ihmisiä, jotka tullessaan kokevat itselle muodostuneiden tapojen ja toimien olevan ristiriidassa tavoiteminän ja omien arvojen kanssa. Jaksamisen taso on ollut heikkoa ja itsensä laiminlyönti näkyy väsymyksen lisäksi myös fyysisessä toimintakyvyssä ja usein myös terveydessä.

Valitettavan usein moni pysähtyy oman huonovointisuutensa äärelle kovin myöhään. Usein vasta jonkun isomman vastoinkäymisen myötä ymmärretään muutoksen olevan se ainoa vaihtoehto jos haluaa pysyä terveenä tai parantaa terveyden tilaa jos sairastuminen on jo tapahtunut.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa kompassin suuntaa!

Mitä asioita muutosprosesseissa onnistuneet asiakkaamme nostavat keskiöön?

Pitkäjänteisen ajattelumallin ja vahvan tahtotilan lisäksi asiakkaamme korostavat seurannan ja itsereflektoinnin merkityksen kriittisen tärkeäksi uusien tapojen sisäistämisen ja ylläpitämisen suhteen.

Vanhojen tapojen muuttamista parempaa jaksamista tukeviin vaatii tietoista tekemistä ja tietoisia valintoja, paljon toistoja sekä sinnikkyyttä. Oma muutospolku uusine tapoineen on priorisoitava korkealle ja siihen vaadittavat teot tulee viedä käytäntöön pelkän ajattelun ja suunnittelun sijaan. Jokaiselle tulee harha-askelia matkan varrella, se kuuluu elämään, mutta se kuinka nopeasti palataan takaisin ns. satulaan ratkaisee. Prosessin edetessä osataan palata koko ajan nopeammin takaisin oman hyvinvoinnin kannalta parempiin valintoihin.

Kuva: Juhalla ei ole ikävä aiempaa lähes +30kg lisäkuormaa

Erittäin positiivisena koetaan selkeä konkreettinen muutos omassa voinnissa useimmiten jo prosessin alkumetreillä. Nämä positiiviset vasteet paremmassa jaksamisessa kannustavat jatkamaan valitulla tiellä.

Myös luotto ja tieto siitä, että ammattilainen on aidosti kiinnostunut rinnallakulkijan ja suunnannäyttäjän roolissa varmistamaan uusien elämäntapojen sisäistämisessä, tuntuu asiakkaidemme mukaan auttavan.

Positiivinen tilivelvollisuus omista tekemisistä toiselle, kannustaa ihan tutkitustikin pysymään paremmin valitulla tiellä.

 


Kuva: Elämäntaparemontin myötä Tiinalla on taas virtaa vapaa-ajalla

🤔 Olisiko ammattilaisen tuki ja kanssakulkija sinun muutospolullesi tarpeen?

🧑‍🤝‍🧑 Kuntokompassin osaavat valmentajat ja fysioterapeutit auttavat mielellään myös sinun muutosmatkallasi.

Olethan rohkeasti yhteydessä ja vaihdetaan neulan suunta kohti parempaa jaksamista ja hyvinvointia!

👇 Varaa aika ensikonsultaatioon👇

Kirjoittaja

Jenni Eskelin

Fysioterapeutti, Personal Trainer & Palautumisvalmentaja

Katso profiili group Created with Sketch.

Artikkelit

Polvi- ja lonkkanivelrikko koskettaa monia

Nivelrikko, eli artroosi, on maailman yleisin nivelsairaus. Esimerkiksi ylipaino voi vaikuttaa sen kehittymiseen ja oireiden hallintaan.

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen – tunnusmerkit ja vaikutukset

Syöminen ja ruoka ovat iso osa elämää. Ne ovat myös ihmisen perustarpeita, joiden myötä keho tuottaa ravintoain...

Lue artikkeli group Created with Sketch.