fysioterapeutti

Kuulumisia kehonpainoharjoittelun maailmasta!

kirjoittanut

Kehonpainoharjoittelu on tällä hetkellä kuntoilumaailmassa trendikäs sana. Uudesta asiasta suinkaan ei ole kyse, sillä ihminen on harjoitellut omalla kehonpainollaan jo tuhansien vuosien ajan!

Meillä jokaisella tulisi olla kehonhallinta ja oman kehon tuntemus riittävällä tasolla, jotta pärjäämme arjessa ja ennen kuin otamme käyttöön erilaisia haastavia kuntoiluvälineitä harjoittelussamme. Tämä tekee harjoittelusta laadukkaampaa ja turvallisempaa. Fysioterapeutin silmin katsottuna riittävä kehonhallinta ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys tänä päivänä, koska arki ei juurikaan haasta kehoamme fyysisesti. Tämän lisäksi monella meistä harjoittelu junnaan paikoillaan ja teemme ainoastaan niitä asioita missä olemme hyviä ja mitä olemme tottuneet tekemään. Perustoiminnot kuten  kyykistyminen, roikkuminen, vetäminen ja vaikkapa hyppääminen on nykyihmiselle yllättävän haastavia ja raskaita suoritteita.

bodyweighttraining

Kehonpainoharjoittelun perusteet – kurssi

Tammikuussa 2015 Kuntokompassilla aloitettiin uusi pienryhmävalmennuskonsepti. Mukaan mahtui 6 nopeiten ilmoittautunutta tavallista kuntoilijaa. Ryhmä koostui sekä miehistä että naisista, ikähaitarin ollessa noin 25-60 vuotta. Yhteiset treenit olivat kerran viikossa. Tämän lisäksi ryhmäläiset treenasivat kehittyvän ohjelman mukaisesti viikon aikana 1-2 kertaa.

Kurssin päätavoitteena oli opettaa ryhmäläisille kehonpainoharjoittelun perusliikkeet. Perusliikkeillä tässä yhteydessä tarkoitan roikkumista, kehonpainosoutuja, leuanvetoja, erilaisia kyykkyjä ja punnerruksia sekä keskivartaloa vahvistavia harjoitteita eri alkuasennoissa. Tämän lisäksi opettelimme turvallisen tavan lähteä harjoittelemaan laadukasta käsilläseisontaa. Nämä perustaidot luovat pohjan lähteä opettelemaan vaativampia kehonpainoharjoitteita. Jotta edellä mainitut harjoitteet onnistuvat laadukkaasti ja turvallisesti, on aluksi harjoittelussa käytettävä paljon aikaa lavan seudun vahvistamiseen ja rintarangan liikkuvuuden parantamiseen.

Kehonpainoharjoittelussa tietyt kehonosat (esimerkiksi ranteet) kuormittuvat enemmän kuin perinteisessä vastusharjoittelussa. Tästä syystä kehonpainoharjoittelun ”sisäänajoon” on varattava riittävästi aikaa, ja kehon viestejä on opeteltava kuuntelemaan. Näin vältytään ikäviltä rasitusvammoilta ja loukkaantumisilta. Maltti ja kärsivällisyys on edellytys kehittymiselle kehonpainoharjoittelussa.

pushup

Edistymistä eri osa-alueilla

Ensimmäisen 10 treeniviikon aikana saimme aikaan sekä laadullisia että määrällisiä tuloksia. Tässä tärkeimpiä havaintoja, mitä hyvin suunniteltu kehonpainoharjoittelu saa aikaan lyhyessä ajassa kehossa:

  • Puristusvoiman kehttyminen merkittävästi(ryhmän tulokset paranivat keskimärin noin 15 %)
  • Yläselän lihaksiston voimantuoton kasvaminen
  • Lavan hallinta eri nivelkulmilla
  • Kontrolloitujen liikemallien oppiminen
  • Keskivartalon  hallinta eri alkuasennoissa
  • Rintarangan liikkuvuuden parantuminen
  • Myös kehon koostumuksessa tapahtuu mukavia muutoksia kehonpainoharjoitelun ja laadukkaan syömisen avulla.
 Kehonpainoharjoittelusta hyötyvät kaikki ikään, sukupuoleen, ammattiin tai lähtötasoon katsomatta. Harjoittelu on hauskaa ja motivoivaa. Harjoittelun ollessa tarpeeksi haastavaa kehittymistä ja uusien taitojen oppimista ei voi välttää. Ja mikä parasta, harjoittelua voi tehdä missä vaan ilman välineitä!  Hyvin suunnitellut kehonpainotreenit vahvistavat juuri niitä osa-aluieita, missä nykyihmisillä on suurimmat heikkoudet, eli puristusvoimaa, lavan ja keskivartalon hallintaa sekä yläselän lihaksiston voimantuottoa.

Kiinostuitko kehonpainoharjoittelusta? Ole vaikka heti yhteydessä niin pohditaan miten voisimme auttaa Sinua.

Kokemuksia

fysioterapeutti juha niskala haastattelu

Lasse Lehtinen, 72v. sanoo

Huomaan ilokseni harjoittelun tulokset arkipäivässä mutta vielä selvemmin nimenomaan vapaa-ajan haastavissa tilanteissa. Kahden tunnin nelinpeli tenniksessä sujuu ketterämmin kuin vielä pari vuotta sitten. Aikaisemmin avomerellä suuri osa keskittymisestäni meni siihen, että ylipäätään pysyin seisaallani keikkuvassa veneessä. Nykyää ...

Lue kokonaan group Created with Sketch.
Lisää kokemuksia

Artikkelit

Multitaskaus, nykypäivän vitsaus!

Raahustat aamulla levottoman ja rikkonaisen yön jäljiltä kohti kahvinkeitintä päässä ainoana ajatuksena - miten ihmeessä jaksan tämän päiv...

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Unen merkitys – nukutko tarpeeksi?

Unen merkitys. Tuntuuko välillä, että jaksaminen arjessa on heikkoa, tai motivaatiota mihinkään uuteen ei riitä? Junnaako voima...

Lue artikkeli group Created with Sketch.