Senioreiden ja ikääntyneiden liikunta

kirjoittanut

Askel lyhenee, voimat hupenee – vastaisku väärille uskomuksille

Liian usein kuulee väitteen: enhän minä, kun olen jo näin vanha. Se ei ratkaise, kuinka vanha olet. Se ratkaisee, MITEN olet ja elät vanhana. Vaikka mikään ei voi kääntää eletyn elämän aikataulua taaksepäin, itsensä eteen saa ja pitää tehdä hyviä valintoja. Miltä tuntuisi olla vahva, elastinen ja hyvinvoiva? Nukkua hyvin, jaksaa paremmin ja löytää itsestä uusia voimavaroja? Kas tässä siihen vastaus.

Voimaharjoittelun merkitys vain kasvaa iän lisääntyessä. Korkeimmillaan voimatasot ovat noin 30 vuoden iässä. Tästä eteenpäin lihasvoima lähtee laskemaan tasaisesti alaspäin ja kiihtyy myöhäisessä keski-iässä. Kävely, tasapaino, tavaroiden nostaminen ja kantaminen ja portaiden nousu vaatii lihasvoimaa ja lihasvoiman ylläpito vaatii harjoittelua. Onhan se hienoa, kun arkiaskareista selviytyy itsenäisesti myös myöhäisemmällä iällä ja jos ei tarvitsisikaan turvautua ulkopuolisen apuun.

Voimaharjoittelu on terveysliikuntaa

Jo muutaman kuukauden ajan toteutettu säännöllinen lihasvoimaharjoittelu voi lisätä lihasvoimaa ikääntyneellä jopa 10-30%. Lihaskuntoharjoittelu on tehokkain tapa hidastaa vanhenemiseen liittyvää lihaskatoa ja ylläpitää luuston lujuutta. On siis tärkeää aloittaa harjoittelu jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska tällöin vanhenemiseen suoraan lihaskuntoon ja voiman puutteeseen liittyviä ongelmia on mahdollista siirtää myöhempään vaiheeseen. Lihas on aineenvaihdunnallisesti aktiivista kudosta, joten lihasmassan lisääminen parantaa insuliinin vaikutusta ja on todettu ehkäisevän tyypin 2 diabetesta.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että liikunnalla ja erityisesti lihaskuntoa järkevästi harjoittamalla on paljon positiivisia terveysvaikutteita. Sen tietää myös ihan arkiajattelulla. Jo pelkästään se, että liukkailla keleillä pysytään pystyssä, estetään kaatuminen ja vammautumisen riski. Siihen tarvitaan hyvää lihasten hallintaa ja voimaa. Pysytään pystyssä!

Miten harjoitellaan

Periaate toimii kaikilla samoin. Harjoittelun tulee olla säännöllistä, mutta sitä ei kannata tehdä liian usein. Suositus lihaskunnon harjoitteluun on 2-3 kertaa viikossa, mutta ei peräkkäisinä päivinä. Harjoituksen tulee rasittaa koko kehoa. Erilaiset kyykistymiset, vedot ja työnnöt eri suuntiin ovat hyvä pohja toimivalle harjoitukselle. Jos tuo tuntuu paljolta, kannattaa ajatella sitä pienissä osissa. Jokaisen harjoituskerran ei tarvitse olla samanlainen.

Ja pelko pois! Kun harjoittelu tehdään ammattilaisen valvonnassa, se ei ole rääkkiä tai liian raskasta. Taso määritellään aina jokaisen oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Se ei myöskään ole hissuttelua, hissuttelu ei johda lihaskunnon kasvattamiseen. Harjoittelun tulee olla myös mielelle sopivaa haastetta! Ikääntyminen ei tarkoita haurautta ja kolotusta, sen voi kääntää energiaksi ja elämäniloksi. Muisti paranee, keho liikkuu kepeämmin, jaksaa enemmän ja ennen kaikkea, elämänlaatu kohoaa.

Muutoin kannattaa pyrkiä tekemään mahdollisimman paljon arkeen liittyviä askareita. Käydä kaupassa, puistoissa kävelyllä, käyttäen portaita ja ylipäätänsä pyrkiä liikkeelle mahdollisimman usein ja välttää sohvalle jämähtämistä. Ihminen on kokonaisuus: fyysinen, psyykkinen, henkinen ja älyllinen olento. Ja liike on lääke! Voimaharjoittelu ja aktiivinen elämäntapa takaa laadukkaamman elämän olitpa mies tai nainen, nuori tai vanha, terve tai sairas.

Voimaharjoittelu on turvallista järkevästi toteutettuna, joten on perusteltua käyttää alkuun ammattilaisen apua. Personal Trainer tai pienryhmässä tapahtuva yksilöllinen harjoittelu ovat oiva satsaus loppuelämää varten. Tämä satsaus maksaa itsensä takaisin moninkertaisena.

HUOM! Senioreiden kuntoryhmä alkanut – tule rohkeasti kokeilemaan

Mistä kysymys

 • Saamamme asiakaspalautteen pohjalta päätimme kehittää ikääntyneille ja senioreille suunnatun pienryhmätunnin

Milloin

 • Ryhmä on juuri aloittanut ja mukaan mahtuu vielä hyvin
 • Ryhmätunnin vakioajankohta tulee olemaan maanantai klo 11-12

Missä

 • Tunti pidetään Kuntokompassin Personal Training Studio 38:n tiloissa

Hinta

 • Pienryhmätunnille voi rohkeasti tulla tutustumaan kerran maksutta
 • 10 kerran harjoituskortti on -50 % tarjouksessa maaliskuun 2016 loppuun – hinta on 100€ (norm. 200€)

Mitä tunnilla tehdään

 • Tunneilla harjoitellaan personal trainerin johdolla monipuolisesti
 • Tavoitteena on kehittää lihasvoimaa, liikkuvuutta, tasapainoa ja yleistä kestävyyttä
 • Ja tunti on myös oiva sosiaalinen tapahtuma tutustua uusin ihmisiin tai nähdä ystäviä säännöllisesti

Kenelle

 • Tunti on suunniteltu rakenteeltaan + 50 vuotta vanhemmille sopivaksi
 • Kaikille löytyy sopiva ja yksilöllinen haastavuustaso

Ryhmätunnin valmentaja

 • Ryhmätunnin valmentajan toimii Ville Linnus (Liikuntaneuvoja, Kuntokompassi Personal Trainer)
 • Villellä on pian kymmenen vuoden kokemus senioreiden valmennuksesta ja ryhmäohjaamisesta

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan ryhmän toimintaan. Ensimmäinen tutustumiskerta on siis maksuton.

Ilmoittautumiset tutustumistunnille:

studio@kuntokompassi.fi

Tervetuloa mukaan!

Artikkelit

Multitaskaus, nykypäivän vitsaus!

Raahustat aamulla levottoman ja rikkonaisen yön jäljiltä kohti kahvinkeitintä päässä ainoana ajatuksena - miten ihmeessä jaksan tämän päiv...

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Unen merkitys – nukutko tarpeeksi?

Unen merkitys. Tuntuuko välillä, että jaksaminen arjessa on heikkoa, tai motivaatiota mihinkään uuteen ei riitä? Junnaako voima...

Lue artikkeli group Created with Sketch.