pappa

Elämässä on viime kädessä kyse lihasvoimista!

kirjoittanut Elämässä on viime kädessä kyse lihasvoimista!

Lihasvoima on suurimmillaan noin 30 vuoden iässä. Tämän jälkeen voimatasot alkavat vähitellen heiketä. Vauhti kiihtyy hurjasti myöhäisessä keski-iässä, jolloin muutokset alkavat näkyä myös toimintakyvyssä. Iäkkäillä portaiden ja tai tuolilta nousu vaatii jopa 80% mitatusta reisilihasvoimamaksimista. Nuorilla aikuisilla sama lukema on noin 40-50%. Lihasvoiman säilyttäminen onkin tarpeen, jotta vanhus selviytyy päivittäisistä askareistaan itsenäisesti.

grandpa

Voimatreeni puree missä iässä tahansa! 

Voimatasojen lisääminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Kyky lisätä lihasmassaa – ja voimaa säilyy koko eliniän. Jo muutaman kuukauden pituinen säännöllinen lihaskuntotreeni lisää iäkkäiden lihasvoimaa 10-30% molemmilla sukupuolilla. Keho siis ”herää” nopeasti kehittymään voiman suhteen!

Kaatumisten ehkäisy! 

Voima ja voimantuottonopeus ovat tärkeässä roolissa kun tasapaino menetetään ja liike pitää pysäyttää. Hyväkuntoinen lihaksisto auttaa tasapainon hallinnassa ja mahdollistaa turvallisen liikkumisen. Puutteellinen lihasvoima erityisesti alaraajoissa lisää kaatumisvaaraa, joten lihaksiston toimintakyvystä huolehtiminen ja voimatasojen nostaminen on keskeinen osa kaatumisten ehkäisyä.

Voimatreeni on todellista anti-aging lääkettä!

Lihasten surkastumista, voimantuoton heikkenemistä ja fyysisen toimintakyvyn heikkenemistä ei voida estää millään konsteilla. Sopivalla voimaharjoittelulla vaikutuksia voidaan minimoida, jolloin ikääntyvän henkilön toimintakyky säilytetään hyvänä mahdollisimman pitkään. Lihaskato eli sarkopenia on myös todellinen terveydellinen ongelma, joka voi pahimmallaan johtaa haurausraihnaus – oireyhtymään. Voimaa – ja lihasmassareserviä kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen suurempia ongelmia. Mitä parempi lihaskunto ilman liiallista rasvakudosta, sitä aktiivisempi ja pidempi elämä.

Nopeusvoiman väheneminen on villiä!

Myös lihaksen voimantuoton nopeus pienenee vanhetessa, jopa enemmän kuin maksimivoima. Toimintakyvyn kannalta nopeusvoiman heikkeneminen vaikuttaa liikkumiskyvyn muutoksiin, jotka näkyvät esim. kävelynopeuden hidastumisena ja askelpituuden lyhenemisenä. Nopealla voimantuotolla on myös suuri merkitys horjahtaessa, jolloin nopeusvoimaa tarvitaan tukiaskeleen ottamiseen tasapainon palauttamiseksi.

Terveisin,

Kuntokompassin Personal Training – tiimi.

Kirjoittaja

pappa

Elämässä on viime kädessä kyse lihasvoimista!

Katso profiili
group Created with Sketch.

Blogi

Trap Bar maastaveto

Trap Bar maastaveto on mainio ratkaisu, kun haluat oppia nopeasti turvallisen tavan tehdä maastavetoa. Tangosta käytetään myös nimeä Hex...

Lue artikkeli

group Created with Sketch.