Personal Trainer Villen ja 80 vuotiaan Ritvan yhteinen tarina

kirjoittanut

Ritva on maailmanmatkaaja. Hän on tanssinut Elvis Presleyn kanssa Saksassa ja saanut häneltä kirjeenkin. Kirjettä hän ei säilyttänyt, koska kuka jaksaa kiinnostua jostain ihmeen Elviksestä, joka asuu toisella puolella maailmaa?! Hänen edesmennyt aviomiehensä kiersi työn vuoksi maailmaa ja Ritva oli monesti näillä reissuilla mukana.

Ritva on aina ollut liikunnallinen ja erityisesti intohimoinen ratsastaja ja keilaaja. Hevosen selästä on myös tultu alas, usein aika rajustikin. Tämän vuoksi hänen ranteensa eivät kestä ihan kaikkea. Ranteen luut on murtuneet useaan otteeseen. Huolimatta vaivoista, Ritva nauttii elämästä täysin rinnoin ja se näkyy.

Tapasin hänet ensimmäisen kerran jo kahdeksan vuotta sitten, kun aloitin kuntoryhmän vetämisen senioreille

Olemme Ritvan kanssa nyt harjoitelleet jo neljän vuoden ajan. En aivan alkuvaiheessa tehnyt pääsääntöisesti personal training valmennuksia, vaan toimin liikuntakeskuksen ”talonmiehenä” eli tein lähes kaikkea, mitä siinä ympäristössä voikaan keksiä. Kuntoryhmän vetäminen tuntui aluksi ”kokeillaan-kokeillaan” – ryhmältä ja taisin suunnitella ohjelmatkin ihan viime tingassa. Aluksi kuntoryhmän liikuntatunnilla oli tarkoitus pitää ihmiset liikkeellä edes 60 minuutin ajan.

Kuntoryhmän jäsenet ottivat minut omakseen hyvinkin nopeasti. Loin pikkuhiljaa oman tavan vetää tätä ryhmää ja siihen tulikin mukaan tavoitteellisempi sisältö. Käytin ja käytän edelleen, suhteettoman paljon ”keppiä” ja ”vain vähän porkkanaa”. Tämä on muodostunut pienimuotoiseksi vitsiksi ja välissä laukomani ”haukut” aiheuttavat nykyään lähinnä naurunpyrskähdyksiä.

Kun sain tilaisuuden lopettaa ”talonmiehen hommat” ja keskittyä enemmän personal trainerin työnkuvaan, löysin nopeasti oman tyylini ja tavoitteellisuuden valmentamiselle. Nopeasti omaksuttu kokemus ja oppi valmentamisesta alkoi näkyä myös ryhmätunneilla ja loin itselleni tavan pitää tunteja enemmän pienryhmävalmennuksina kuin tavanomaisina ryhmäliikuntatunteina. Tietyt jumpat, joissa ohjaaja tekee ryhmän edessä ja mukana kaiken ja vielä vähän enemmänkin, asiakkaan henkilökohtainen ohjaaminen jää tunnin aikana täysin nollaan. Oletan kaikesta siitä hyvästä palautteesta, jota olen saanut, että pääsääntöisesti ihmiset pitävät tästä omaksumastani ohjaavasta tyylistä.  Tykkäsivät niin paljon, että ryhmätunneilla kävijöistä tuli minulle myös yksilövalmennettavia. Ritva on yksi heistä.

Ritva on lähes 80 –vuotias. Alkuun teimme kehon asentoa korjaavaa harjoitteluja. Kirjaimellisesti nostettiin Ritva pystyyn. Hän alkoi oppia ja tuntea lihasryhmät, joihin harjoitus kohdennettiin. Sitä kautta pääsimme nopeasti isoja askeleita eteenpäin. Nykyään hän kyykkää tangolla, askelkyykky menee hienosti polvi lattiaan saakka ilman peffan keikkaamista puolelta toiselle ja lankku onnistuu varpaiden ja kyynärpäiden varassa helposti vähintään 60 sekuntia. Oma henkilökohtainen tavoitteeni on auttaa Ritvaa säilyttämään hyvää toimintakykyä mahdollisimman pitkään. Homma toimii ja Ritvalla onkin erilaista ja eri tasoista liikuntaa lähes joka viikonpäivälle.

Ruokavalion osuutta kaiken tämän taustalla ei voi riittävästi painottaa, erityisesti kun kyseessä ovat ikääntyneet henkilöt. Tällaisella liikuntamäärällä riittävän ja monipuolisen ravinnon sekä erityisesti proteiinien saanti päivittäin on tärkeää. En ole ”pakottanut” häntä syömään tietyn mallin mukaan, vaan keskittynyt enemmän hienovaraiseen aivopesuun.

Ritvan kanssa harjoittelu on erilaista kuin monen muun kanssa. Yhteiset harjoitukset tähtäävät helppoihin liikkeisiin, joita on helppo säätää haastavammaksi ilman, että liian vaikea tekniikka tulee tehon esteeksi. Usein saan olla hoputtamassa, koska Ritva niin mielellään tykkäisi jutella. Kyllä me jutellaankin. Tunnin lopussa ennen loppujäähdyttelyä käyn laittamassa kahvit porisemaan ja sitten istumme alas kupilliselle. Tässä vaiheessa me molemmat nautimme Ritvan tuomat banaanit.  Liikuntaa hyvällä fiiliksellä!

Ritvan sanoin: ”Me tulemme kuntoilemaan yhdessä niin pitkään kuin se vain on mahdollista”.

Lue myös ”senioreiden ja ikääntyeiden liikunta”

Terveisin,

Ville

Artikkelit

Kuntokompassilta apua elämäntapamuutokseen

Elämäntapamuutosprosessi, mitä se tarkoittaa käytännössä? Karkeasti sitä, että omaa hyvinvointia tukevat tavat ja rutiinit juurrute...

Lue artikkeli group Created with Sketch.

Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen – tunnusmerkit ja vaikutukset

Syöminen ja ruoka ovat iso osa elämää. Ne ovat myös ihmisen perustarpeita, joiden myötä keho tuottaa ravintoain...

Lue artikkeli group Created with Sketch.