laihdutus

Laihdutus – haluatko onnistua pysyvästi?

kirjoittanut Janne Sipponen

Laihdutus on suurelle osalle yrittäjistä ikuisuusprojekti.

Vai olisiko tuleva kesä vihdoin se, jolloin voit todella hyvin. Sinun ei tarvitsisi miettiä pömpöttävää mahaasi tai miettiä näytätkö hyvälle uudessa kesämekossasi. Tuleva kesä voisi vihdoin olla se, jolloin voisit aidosti sanoa olevasi sinut peilikuvasi kanssa.

Jatkamalla lukemista säästät aikaa, vaivaa ja harmaita hiuksia, kun sinun ei tarvitse enää pohtia epäolennaisia asioita, metsästää laihdutuskikkoja ja kaiken maailman ihmedieettejä.

Laihdutus ei ole aina yksinkertaista

Yleensä ollaan jo sivuraiteilla, jos mietitään mahdollisimman nopeaa tapaa pudottaa painoa. Ja varsinkin silloin, jos tavoitteena on ylläpitää saavutettuja tuloksia.

Naistenlehdet ovat pullollaan ”superdieettejä”, mutta nämä ohjeet eivät useinkaan toimi pitkällä tähtäimellä.

Tämä johtuu siitä, että laihduttaessa täytyy huomioida koko elämäntilanne.

  • Mitkä ovat arjen voimavarasi?
  • Nukutko hyvin ja riittävästi?
  • Millaisia stressitekijöitä elämässäsi on?
  • Jaksatko pitää riittävää huolta itsestäsi?

Oma arki eli laihduttamisen taustalla vaikuttavat tekijät ovat jättimäisen iso osa laihdutusta.

Laihduttajan ruokavalio

Kun päätät aloittaa laihduttamisen, niin yritä syödä säännöllisesti ja laadukkampia ruoka-aineita. Lisää esimerkiksi kasviksia lautasellesi.

Ruokavalion viilaamisen ohella, opettele myös ottamaan riittävän rennosti.

Tärkeää on tiedostaa, että hyvän ”uuden” syöminen ei tarvitse toteudu joka päivä.

Järkevä laihduttaminen onkin joustavaa, joten mukaan mahtuu myös ”huonompia hetkiä” ja esim. lempiherkkujen kohtuullista nauttimista.  Liiasta ruokavaliostressistä saat vain harmia ja podet turhaan ruokamorkkiksia.

laihdutus

Tiettyjen ruoka-aineiden karsiminen, kuten kaikista herkuista kieltäytyminen ei siis ole järkevää. Rajoittamisen haasteena on se, että se toimii silloin, kun elämässä on kaikki hyvin ja arki toimii ilman suurempia kipukohtia.

Tästä on hyvä esimerkki television ”sankarilaihdutus” formaatit, joissa rasvaa palaa valtavia määriä keinotekoisissa olosuhteissa. Mutta ohjelman jälkeen –  kun arki koittaa, kilot hiipivät takaisin lähes takuuvarmasti.

Liika stressaaminen ja lihomispelkoinen ajattelu vie nälän- ja syömisen säätelyn huonoon suuntaan.

Dieetit toimivat usein niin kauan kuin ”fiilis on hyvä”. Dieetti on koetuksella kun arjessa tapahtuu jotain poikkeavaa.

Jos kohtaat vastoinkäymisiä ja murheita, niin mieliteot lyövät hyvin helposti vasten kasvoja. Viimeistään tällöin saat heittää laihdutuskuurille hyvästit.

Tämän takia ”miinus 10 kiloa kuukaudessa” ei kerro meille vielä mitään lopullisista laihdutus tuloksista.

laihdutus

Miksi nälkäkuuri ei kannata?

Moni laihduttaja sortuu rajoittamaan syömisiään liikaa. ”Kaikki peliin nyt ja heti” asenne ei usein toimi.

Kroppa tarvitsee liikkuessa energiaa, mutta keho ottaa omansa myös sohvalla maatessa. Tätä kutsutaan perusaineenvaihdunnaksi, joka kuvaa peruselintoimintojen pyörittämiseen kuluvaa energiankulutusta. Hengitämme, sydämemme lyö ja verta on kierrätettävä kehossamme, vaikka loikoilisimme riippumatossa.

Keski-ikäinen, 60-kiloinen nainen käyttää perusaineenvaihduntaansa noin 1300 kaloria. Loput päivän kulutuksesta hupenee liikkumiseen ja suuhun laitetun ruuan käsittelyyn elimistössä.

Jos tarjoilet kropalle jatkuvasti vähemmän energiaa kuin mitä perusaineenvaihdunta vaatii, se mukautuu tähän vähentämällä energiankulutusta.

Samalla elimistö ajautuu säästöliekille.

Säästöliekki toimi biologisena selviytymiskeinona, silloin kun ravintoa oli vähän saatavilla. Laihduttajalle tämä ilmiö on vain hidastava kiusankappale.

Välttääksesi säästöliekin olisi hyvä syödä päivittäin vähintään 1500 kilokaloria. Säästöliekin torjunnassa avainasemassa ovat paljon parjatut hiilihydraatit. Hiilareiden avulla elimistö pyörittää normaalia aineenvaihduntaa. Proteiinin lisäksi rasvat ja kuidut pitävät kylläisenä, joten kaloreita ei kannata rajoittaa jotain tiettyä energiaravintoainetta karsimalla. Kalorit ovat kokonaisuus ja sellaista ruoka-ainetta ei ole olemassakaan jota ei voisi joskus syödä.

Me kaikki Kuntokompassin Personal Trainerit, haluamme auttaa sinua voimaan hyvin, saavuttamaan selkeitä muutoksia peilikuvassasi ja ennen kaikkea olossasi ja itsevarmuudessasi.

Ota rohkeasti yhteyttä ja aloita matka kohti parempaa oloa!

Lue ihmeessä myös nämä:

Kirjoittaja

Personal Trainer Janne Sipponen

Janne Sipponen

Liikunnanohjaaja (ylempi AMK) & FAF Personal Trainer

Katso profiili
group Created with Sketch.

Kokemuksia

fysioterapeutti juha niskala haastattelu

Suvi 30v. sanoo

Itsensä ylittäminen on oikeasti tullut tietynlaiseksi intohimoksi ja onnistumisen tunne on hurjan huumaavaa. Sain tänä syksynä trampoliinilta voltin, joka oli siellä iso tavoitteeni sekä auttavasti osaan/jaksan nyt seistä käsilläni. ...

Lue kokonaan
group Created with Sketch.

Blogi

Kiinteytys – Lue miten se tehdään tehokkaasti

Kiinteytys. Näin vastaa moni asiakkaamme, kun kysytään mikä asetetaan projektin päätavoitteeksi. Käyn kirjoituksessa läpi ...

Lue artikkeli

group Created with Sketch.

Jojolaihduttaminen – kuinka onnistua pysyvästi?

Jojolaihduttaminen. Mistä oikein on kyse? Kaikki tuntuvat tietävän sen, että laihduttaminen on helppoa. Useimmilla haasteek...

Lue artikkeli

group Created with Sketch.